Å ta je Feng Å ui – osnove za početnike

Stara kineska izreka kaže ” Pre nego Å¡to počneÅ¡ menjati svet ,proÄ‘i tri puta kroz svoj dom “…

Å ta je Feng Å ui ?

Iako se danas često pogrešno tumači kao religija , istočna filozofija , nev age i slično , feng šui je zapravo drevno znanje o uređenju prostora poreklom sa područja današnje Kine . Predstavlja umjeće življenja u skladu s okolinom , tako da pojedinac uživa najveće povoljnosti , mir i napredak zbog uspostavljene ravnoteže sa prirodom . Razlog zašto su mnogi ljudi skeptični prema ovom umeću , te smatraju da ga se teško uopšte može nazvati tako , je pokušaj komercijalizacije ove drevne veštine i poistovećivanje iste sa dizajnom enterijera .

Da se feng shui uzima kao sinonim za uređenje enterijera pobrinuli su se i samoprozvani autori sa svojom površnom literaturom . Feng shui u doslovnom prevodu znači vetar i voda , a njegova osnovna svrha je harmonizovanje pozitivne energije prostora u kojem živimo i radimo . Feng shui ne predstavlja religiju , već se zasniva na logici , zdravom razumu i poznavanju prirodnih zakonitosti .

Danas se feng shui primenjuje u potpuno drugačijem svetu od onog kakav je bio pre nekoliko hiljada godina kada je nastao . Ubrzan rast gradova doveo je do nužne reinterpretacije starih pravila . Drevnim metaforama pridodata su nova tumačenja . No , uprkos svim promenama , temeljni koncepti kineske veštine ostali su nepromenjeni .

Takođe je bitno upozoriti na činjenicu da se u neke pravce feng shuia uplelo i dosta kineskog praznoverja , ali neko ko je imalo zainteresovan za proučavanje ove veštine , lako će prepoznati informacije koje treba uzeti sa rezervom . Osnova feng shuia su četiri glavne strane sveta , a elementi povezani sa strujanjem energije su vatra , voda , zemlja , metal i drvo .

Obzirom na to da se feng shui koristi za uređenje sopstvenog životnog prostora , evo nekih saveta vezanih za prostorije u domu :

Spavaća soba :

Za intimnu atmosferu koju spavaća soba treba pružati preporučuje se blago svetlo koje nudi odmor i intimnost . Sveće pružaju prirodniji , romantični sjaj . Što se tiče položaja kreveta , idealno mesto za krevet je dijagonalno od ulaza u sobu , a što dalje od vrata , to bolje . To važi za sve prostorije jer blizina vrata i mogući nenadani ulasci stvaraju nelagodnost i nemogućnost kontrole u čoveku . Drvo je najpovoljniji materijal za okvir kreveta jer za razliku od metala ne menja lokalno magnetsko polje i mnogo blaže utiče na strujanje chia ( energije ) . Imate li bračni krevet , dušek neka bude 01:00 , a ne dva , s obzirom na to da 2 simbolizuju odvojenost partnera .

Dečja soba :

U njoj svakako treba izbegavati uzglavlje ispod prozora ( ako ništa , zbog zdravstvenih razloga ) , teško pokućstvo koje stvara prepreke i ograničenja ( ako je nekom potreban prostor , onda su to deca ) , nered i prenatrpanost igračkama .

Kupatilo :

Tu vrijedi pravilo : što jednostavnije , to bolje ! Voda je glavni element u kupatilu , pa su površine i ozračje vlažniji nego u ostalim prostorijama . U kupatilu držite što manje nameštaja jer previše predmeta stvara vlažno , ustajalo ozračje . Površine bi trebale biti lake za čišćenje i sušenje , a vrata neka uvek budu zatvorena .

Trpezarija :

U njoj je važan oblik stola koji utiče na kretanje chi energije oko njega . Sam oblik stola može imati više jina ili janga , pa će tako okrugao ili kvadratni stol imati više janga i prenositi dinamičnu energiju , dok ovalan ili pravougaoni sto podstiče blažu energiju koja je bolja za opušteno obedovanje . Što se tiče pribora za jelo , drvene činije i podmetači od plute , platna ili bambusa deluju umirujuće , dok pribor sa drvenim drškama stvara lakše , opuštenije ozračje .

Kuhinja :

Kuhinja bi trebala biti svetla , čista i suva . Postavite zdrave , lisnate biljke između pećnice i sudopera kako biste uskladili vatru i vodu , a ako postavite činije s voćem ili druge aranžmane sveže hrane i cveća , doprineće ćete zdravom strujanju chi energije .

Dnevna soba :

Kako bi chi energija slobodno strujala , imajte što manje velikih komada nameštaja i ne preterujte sa teškim tkaninama i presvlakama . Elektronska oprema ima negativan uticaj na chi energiju , pa televizor postavite što dalje od naslonjača . Biljke u blizini televizora takođe će smanjiti njegov negativan uticaj .

Na kraju krajeva , za feng shui ne morate biti stručnjaci , jer možete postati sam svoj majstor već time da prošetate domom i intuitivno sledite svoje raspoloženje u prostorijama . A već ste puno napravili samo ako ste očistili prostorije , rešili se nepotrebnih stvari , te osigurali dovod svežeg vazduha i dovoljno svetlosti !
Svi tekstovi o…>>> Feng Å ui