Prednosti i mane bezmetalnih krunica

Krunice za zube, bilo metalne ili bezmetalne, veoma olakšavaju život većini onih koji imaju bilo koji problem sa svojim zubima. Ove krunice pre svega su vrlo korisne iz estetskog ugla, a u poslednje vreme su sve više popularnije bezmetalne krunice. Ukoliko postoji potreba za ugradnjom krunica, bilo metalnih ili bezmetalnih, treba da imate u vidu koje su prednosti, a koje mane i jednih i drughi. Samo na taj način ćete moći da se odlučite koje vam više odgovaraju. Ovoga puta govorimo o prednostima i manama bezmetalnih krunica.

Cirkonijum – glavni sastav bezmetalnih krunica

To što se bezmetalne krunice izrađuju od cirkonijuma je i te kako velika prednost. Ukoliko do sada niste znali cirkonijum je izuzetno kvalitetan materijal iz više razloga. Naime, svima je vrlo bitno da sa estestske strane ova promena bude savršena i upravo to obezbeđuje cirkonijum, jer kao podlogu ima belu boju, koja čini da vaši novi zubi izgledaju potpuno prirodno i možda čak i za nijansu lepše nego pre ugradnje. Cirkonijum je materijal koji može da se pohvali svojom tvrdođom i otpornošću. Takođe, utvrđeno je da ni u jednom slučaju ne šteti vašem tkivu, niti izaziva neki kontra efekat. To znači da će se keramičke krunice vrlo brzo prilagoditi vama, dok to nije slučaj sa metalnim kuglicama, gde treba da prođe jedan neprijatan period prilagođavanja.

stomatolog

Bezmetalne krunice traju do 10 godina

Možda će vam se ovo učiniti kao mana bezmetalnih krunica, s obzirom da metalne krunice traju znatno duže. Međutim, ni ovo nije zanemarljiv rok trajanja. Naime, bezmetalne krunice obično traju od 8 do 10 godina, ali treba imati u vidu da mogu trajati i znatno duže. Na ovo možete vi direktno da utičete, ukoliko brinete o svom zdravlju, redovno i pravilno održavate higijenu vaših zuba i usta. Stomatološka ordinacija koja vam je radial intervenciju je prava adresa za savet na koji način ih možete duže sačuvati, kao i za sve eventualne korekcije, ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Kompjuterska izrada bezmetalnih krunica

Za izradu bezmetalnih krunica koristi se kompjuterska tehnologija, dok se metalne krunice izrađuju ručno. I sami ćete zaključiti da će zbog toga lakše i preciznije biti ugraditi bezmetalnu krunicu nego metalnu. Ono što u ovom slučaju može najviše vama da znači jeste to što bezmetalne krunice lakše naležu na postojaću osnovu, upravo iz tog razloga što su preciznije izrađene.

Bezmetalnim krunicama se ne menja boja

Ova prednost bezmetalnih kuglica zapravo zavisi i od materijala od kojeg je napravljena. Kada su u pitanju metalne krunice, kao što i samo ime kaže one se izrađuju od metala, a naknadno se prekrivaju keramikom. U početku to može izgledati odlično, ali se taj metal nikada u potpunosti ne može sakriti, pa će tako kroz neko vreme krenuti da se primećuje. Ovo nije baš sjajno estetsko rešenje. Kada su u pitanju bezmetalne krunice, one sadrže cirkonijum, koji upravo omogućava da zubi budu beli i da im se boja ne menja vremenom.

Cena je na strani metalnih krunica

Jedna od mana bezmetalnih krunica jeste to što su znatno skuplje od metalnih, pa se zbog toga većina i odlučuje upravo za metalne. Potpuno je jasno zašto postoji razlika u ceni. Takođe, neki pacijenti, koji ne mogu da priušte bezmetalne krunice za sve zube, odlučuje se da bezmetalne krunice ugrade samo na prednje zube. To može biti dobro rešenje, ali imajte u vidu da će nakon nekog vremena početi da se primećuje razlika između metalnih i bezmetalnih krunica na vašim zubima.