Koliko sna je potrebno deci

Često se spominje da deca ne spavaju dovoljno i da im je neophodan odmor i više sna, i to je sasvim tačno. Međutim, onda počinju pitanja koliko sna je potrebno i uopštavanje, pa se kaže da je deci u mlađim razredima osnovne škole neophodno da spavaju po dvanaest sati dnevno, što nije tačno za svako dete.

Ukoliko ne spavaju dovoljno, deca su umorna, razdražljiva, teže im je da se koncentrišu i pamte, u školi im je teže da prate nastavu, zdravlje im zbog hronične neispavanosti oslabi…

To su stvari kojima s raznih strana plaše brižne roditelje, i u suštini sve to jeste tačno – samo što onda dođe priča o famoznih dvanaest ili deset sati sna dnevno, bez kojih će vaše dete, ako je verovati tim pričama, završiti kao bolešljivi čistač ulica (izvinjavamo se ako ovo vređa sve one divne i marljive ljude koji se brinu o tome da grad bude čist, samo pominjemo jednu od čestih i nefer „pretnji“ po zdravlje i životnu sreću mališana). Ili već tako nešto.

A istina o tome koliko sna je potrebno deci?
Istina je da deci jeste potrebno da dovoljno i redovno spavaju – ali i da se to koliko je sna potrebno razlikuje od deteta do deteta. Tako će nekim mališanima zaista biti potrebno dvanaest ili deset sati sna. Nekome će možda biti potrebno i više. A nemalom broju dece će biti potrebno manje.

Čest je običaj da se manja deca stave da popodne odspavaju. Mnogo kom detetu to će prijati, ali ima i dece kojoj popodnevno spavanje zaista nije potrebno, pa će ili ustajati iz kreveta, ili će poslušno ležati – i prevrtati se i dosađivati i neće moći da zaspe. Tako je i s mlađim školarcima: ako ih stavite u krevet kada je za njih prerano, moguće je da će biti nemirni, ustajati, nalaziti gomilu izgovora samo da ne budu u krevetu, a moguće je i da će se još koji sat prevrtati u krevetu, jer još uvek ne mogu da zaspe. Ili će uspeti da zaspe, a onda se buditi u pola noći, ili vrlo rano ujutru, dok još niko nije budan u kući, u vreme kada vi pokušavate da se naspavate pred posao – a dete je već ustalo, kreće se, gladno je, dosadno mu je.
Kao roditelj, vi najbolje poznajete svoje dete i možete po njegovom ponašanju da primetite koliko mu je i kada sna potrebno. Dokle god dete spava dovoljno za sopstvene potrebe, to je u redu, pa spavalo ono dvanaest, četrnaest, osam ili šest sati dnevno.