Šta kriju crteži koje nesvesno crtamo

Sedite negde, sa olovkom u ruci i pokušavate da se usredsredite na govor nekog predavača ili koncentrišete na ono što treba da napišete. Velika je verovatnoća da ćete početi da crtate razne oblike, linije i žvrljotine. Koju priču kriju te žvrljotine?

Svi mi često crtamo razne žvrljotine, a da toga mismo ni svesni. Iako zvuči neverovatno, ovi naizgled beznačajni crteži koje ostavljamo po magrinama sveske, podmetačima za čaše ili početnoj strani telefonskog imenika, mogu nam otkriti nešto o našoj ličnosti ili našem trenutnom raspoloženju.

Mnogi stručnjaci iz raznih oblasti su posvetili svoje karijere tumačenju raznih žvrljotina. Među njima i američki psiholog, dr Robert Barns. On smatra da simboli koji se pojavljuju u našim žvrljotinama imaju značenje i sadrže poruke iz našeg nesvesnog. Kroz njih, naše nesvesno nalazi način da se oslobodi konvencionalnih pravila jezika i izražavanja i ispolji se kroz simbolički i kreativni izraz.

Žvrljotine se definišu kao nefokusirani crteži nastali u trenucima kada je nečija pažnja okupirana drugim stvarima. Isto kao što snovi mogu da nam pruže uvid u naše nesvesno, psiholozi veruju da i ovakve vrste žvrljotina mogu da nam daju uvid u naše misli i osećanja.

Osim onoga šta crtamo tom prilikom, od značaja može biti i način na koji to crtamo – da li su naše žvrljotine sitne ili rasprostranjene preko cele strane, koristimo li za to uglove, sredinu ili obode stranice, da li podebljavamo linije ili samo ostavljamo njihove blede konture itd.

Šta zapravo govore naši crteži?

Strelice – označavaju osećanje ambicioznosti, nagona i motivacije; ljudi koji ih crtaju su usmereni na postizanje svojih ciljeva i predano rade na tome.

Krugovi – želja za jedinstvom i mirom; s obzirom na to da ih crtamo okruglim pokretima, ukazuju vise na pasivnu nego na agresivnu osobu; povezuju se sa druželjubivim, pričljivim i prijateljski nastrojenim osobama, sa potrebom da budu fleksibilne i dopadljive.

Oblaci – olujni, tamni oblaci mogu biti znak depresije ili neke poteškoće u nošenju sa teškom životnom situacijom; s druge strane, paperjasti oblaci najčešće ukazuju na srećnu osobu koja voli da sanjari, ali ima snažan osećaj slobode.

Cveće – označavaju želju i potrebu za rastom i plodonosnim životom; simboliše žensku stranu naše ličnosti.

Zvezde – predstavljaju nadu, iščekivanje lepih stvari i optimizam; osobe koje ih crtaju su okrenute ka budućnosti.

Razlike u muškim i ženskim crtežima:

Dr Barns smatra da pol igra ulogu u obrascima žvrljotina: „Muškarci imaju tendenciju da crtaju geometrijske oblike, dok je verovatnije da će žene crtati ljudske figure i lica. Fizičke osobine, pogotovo one koje su neuobičajeno velike ili male, nose posebna značenja…

Veoma male oči, ili izostanak očiju, ukazuju na nekog ko ne želi da vidi nešto. Duge ruke predstavljaju posezanje za nečim. Odsustvo ruku znači povlačenje.“

Ipak, treba imati na umu da interpretiranje žvrljotina nije test ličnosti koji nam otkriva sve o nekome. To je samo sredstvo koje neki psiholozi koriste kao pomoć u proceni osećanja i stanja njihovih pacijenata. Zato, ne uzimajte ova značenja „zdravo za gotovo“, već ih iskoristite kao zanimljivo sredstvo koje vam pruža potpuno drugačiji i inovativan uvid u sebe, koji vam pomaže da razmislite o sopstvenim osećanjima i razvijete kreativne ideje.