Sanovnik mačka-Sanjti mačku

Sanovnik macka-Sanjti mackusanjati macku

 

Mačke i psi su najpopularniji kućni ljubimci na svetu ali mačke su imale mnogo veći religijski značaj tokom čitave istorije čovečanstva.

Macka se poštovala u mnogim kulturama a ponajviše u staroegipatskoj,u kojoj im je ukazivano veliko poštovanje i to do te mere da su mačke mumificirane  i sahranjivane kao faraoni.Mumifikacija je obavljana jer su stari egipćani verovali da duša mačke može da pronadje novo telo domaćina i nastavi život.U slučaju smrti mačke svi  ukućani su tugovali kao za članom porodice a odrasli su u znak žalosti brijali obrve.Kult mačke je dostigao vrhunac oko 500 godine pre nove ere.Islamska  predanja  prenose slučaj kada  je prorok Muhamed pronašao uspavanu macku na njegovom odelu i nije se usudio da  je probudi već je oko nje isekao odelo.Ovo predanje pokazuje kolika se briga i pažnja posvećivala mačkama.

Hinduistička religija oćekuje od svakog indusa da brine barem o jednoj mački.

Budistički sveštenici su obavezno držali mačke u svojim hramovima, najviše zbog zaštite od glodara, ali su takodje čvrsto verovali da mačke donose sreću. U  Kini kao i u skoro celoj Aziji, mačka je bila važna  najviše zbog svoje veoma važne uloge u zaštiti hrane ,odeće i svile od miševa.

Sanjati mačku znači,ubiti, tući,šutnuti ili oterati mačku u snu znači nesreću.Crna mačka neznači nesreću osim u slučaju kad vam predje put.