Kristali stara tajna znanja i moći

Milenijumima staro verovanje o dejstvu kristala dragog i poludragog kamenja postalo je pavi svetski hit…Kad nešto traje hiljadama godina i ako su se u ta dejstva uverili milioni Ijudi, zanimljivo je o tome znati nešto više.

Staranje o kristalima
Mnogi kristali su krhki i lomljivi. Kristali koji su slojeviti ili u grozdu mogu nepažnjom da se razdvoje. Kristali kao što je selenit su hidrosolubilni (rastvaraju se u vodi). Polirane površine i prirodni šiljci se lako izgrebu i oštete. Postoji i kotrljano kamenje, to je amaterska tehnika poliranja dragog kamenja u okrugle ili nepravilne “oblutke”, kotrljanjem u bubnju koji se okreće, prvo sa grubim abrazivom, a zatim sa prahom za poliranje. Ovako kotrljano kamenje je izdržljivije. Dugi sati kotrljanja u abrazivu čine njihovu površinu čvrstom i glatkom. Kotrljano kamenje može se držati u torbici, ali ostali kristali treba da se čuvaju posebno.

Kada ih ne koristite, umotajte svoje kristale u svilenu tkaninu ili somot. To sprečava oštećenje i čuva kristale od apsorpcije stranih emanacija, odnosno od međusobnog uticaja i prenošenja osobina i moći pojedinih. Kristale treba očistiti posle kupovine i posle nošenja, kao i posle upotrebljavanja za lečenje. Ako vam neko pokloni nakit ove vrste, uvek ga prethodno očistite, zato što može da sadrži negativne vibrcije koje se prenose.
Nekim kristalima nikada nije potrebno čišćenje. Citrin, Kijanit i Azezulit su samopročišćavajući. Čisti kvarc i
čiste druge kristale i posebno su korisni za osetljivo i krhko kamenje. Ali njima je posle toga potrebno čišćenje.

Čišćenje kristala
Kristali koji nisu krhki ili dualni mogu da se stave pod tekuću vodu ili da se potope u morsku ili u slanu vodu. Dok to radite, usmerite pažnju na želju da sva negativnost bude isprana i kristal ponovo napunjen energijom. Ostavljanje kristala nekoliko sati na svetlosti Sunca ili Meseca može da mu “dopuni baterije”, pod uslovom da nije u pitanju kamen kome bledi boja na sunčevoj svetlosti. O takvom kamenju biće reči u sledećim nastavcima. Pri tome, treba paziti da se zraci ne usemere tako da bi moglo nešto se zapali, jer zraci koji prolaze kroz kristal to mogu da urade.

Krhki kristali ili grozdovi mogu da se ostave u morskoj ili kamenoj soli preko noći. Pažljivo obrišite svako zrnce soli posle toga, jer bi ona mogla da ošteti kristal, naročito u vlažnoj atmosferi.
Neki kristali imaju sposobnost da čiste druge kristale. Držite karneol u torbici sa kotrljanim kamenjem i nikada nećete morati da ih čistite ni jednom drugom metodom. Mali kristal može da se položi na grozd čistog kvarca i da se ostavi da prenoći.
Možete da nadimite kristale ili da ih provučete kroz plamen sveće. Takođe, možete da ih vizualizujte okružene svetlom, koje ih čisti i ponovo puni energijom.

Jedan od najlakših načina da očistite kristale je da koristite namenski napravljen pročišćivač, koji možete naći preko interneta. Treba da stavite samo kap ili dve na kristal, ili da raspršivačem poprskate vodom u koju je dodato nekoliko kapi pročišćivača ovo ne oštećuje krhke kristale, ako se lagano poprskaju.

Meditacija sa kristalima
Meditacija sa kristalima je jedan od najlakših načina da se uskladite sa njihovom energijom. Očistite svoj kristal pre nego što počnete meditaciju, da bi njegova energija bila čista. Meditacija je način da isključite “čegrtaljku” u umu. Ima mnogo koristi od nje -snižava stres, spušta krvni pritisak itd., a takođe vam omogućava da bolje upoznate svoje kristale. U smirenosti meditacije, kristal razgovara sa vama.
Meditacija je kao otvaranje vrata novom svetu, posebno ako izaberete kristal koji na sebi ima nepravilne oblike ili okluzije (mineralni talog unutar kristala koji se najčešće javlja u vidu zamagljenih flekica, tačkica ili oblika nalik duhovima, u zavisnosti od boje materijala.Ovo je priilično vidljivo na tibetanskom kvarcu i sličnim
kristalima). U miru koji usledi,rešenja i viđenja uzdižu se u svesti. Korisno je da meditirate sa svakim svojim kistalom posebno, praveći između pauzu od nekoliko dana, da biste se povezali sa svakim i da biste ga potpuno upoznali.

Neke osobe vole da prirede “dan kristala”, kada komuniciraju sa svim svojim kristalima. Počnite sa crvenim kristalima, da biste se napunili energijom i razbudili, krećući se kroz spektar duginih boja, kroz narandžastu,žutu,zelenu, plavu, purpurnu i ljubičastu do prozirnih. Ovo će doneti najviše kristalne vibracije i mogli biste se osećati ekstatično, a to je osećanje povišene svesnosti u kome je subjekat izuzetno radostan, neprizemljen i lakomislen, nesposoban da u fizičkom,svakodnevnom svetu funkcioniše kako treba.Ovo se događa veoma retko i u tom slučaju potrebno je da ponovo prizemljite svoje energije jednim od crnih kristala.

Vežba meditacije sa kristalima
Pobrinite se da vas niko i ništa ne uznemirava, naročito telefon.Smestite se udobno, sa svojim kristalom. Držite ga obema rukama ili ga položite na nizak sto ispred sebe.
Dišite polako, pazeći da svaki izdah bude malo duži od udaha. Dok izdišete, otpustite sav stres i napetost, koje biste mogli osećati. Dok udišete dozvolite da se mir ulije sa vašim udahom, polazeći kroz vaše telo. Dopustite da vam se disanje smiri u sporom ritmu.kristali
Blago fokusiranim pogledom posmatrajte svoj kristal. Primetite njegovu boju, oblik, težinu dok ga držite. Osetite kako njegove vibracije prolaze u vaše ruke. Pustite sebe da lutate unutar kristala, istražujući njegove unutrašnje površine. Kada ste spremni, zatvorite oči. Tiho istražujte enegije kristala i dovolite mu da vam priča o sebi.
Kada završite meditaciju, otvorite oči i uklonite kristal.Spustite stopala čvrsto na pod. Da biste se uzemljili, držite čađavi kvarc ili bodži kamen.