Bebe i spavanje

Bebe stare manje od godinu dana bi trebale spavati između 13 i 15 sati dnevno. Bebe rijetko kada spavaju duže od nekoliko sati odjednom pa je to podijeljeno na dnevno i noćno spavanje. To nije uvijek pravilo, zbog raznih razloga, bebe mogu spavati i manje sati dnevno. Zbog toga treba obratiti pažnju na znakove poput ako vaša beba djeluje iziritirano, ima tamne podočnjake ili često trlja oči. To može biti znak da premalo spava.

Razlozi zbog kojih beba premalo spava mogu biti:

Previše spavanja po danu

Kada beba previše spava po danu, po noći će biti više budna. To je vrlo često kod novorođenčadi. Do toga dolazi zbog toga što bebe prije nego se rode spavaju najviše po danu. Majčine kretnje ljuljaju dijete koje tako lako zaspi. Zbog toga tek rođene bebe često puno više spavaju pod anu. Rješenje ovog problema je u tome da preko dana bebu držite više budnom tokom dana. Bebu možete duže držati budnom tokom dana ukoliko se dosta igrate s njom i njena dnevna spavanja održavate kratkima. Nakon nekog vremena će se naviknuti na to da više spava po noći.

Previše ometanja prije spavanja

U nekim obiteljima je uobičajeno da su svi kod kuće na večer i onda provode najviše vremena zajedno. Zbog toga beba može biti previše uzbuđena i teško zaspati na večer. Preporučljivo je provoditi večeri u tihoj i opuštajućoj atmosferi, a igrati se s bebom tokom dana.

Osjetljivost na okruženje

Neke bebe su osjetljivije od drugih. Može im biti teško zaspati ukoliko ih smeta etiketa od odjeće, tihi zvukovi koje ostali jedva primijete ili čak njihovo vlastito pomicanje.
Kod uspavljivanja osjetljivih beba od pomoći može biti oblačenje u udobnu odjeću. Kod uspavljivanja beba koje ometaju tihi zvukovi od pomoći može biti puštanje zvukova koji se stalno ponavljaju poput snimljenog zvuka perilice dok pere rublje ili zvuka tuša. Bebe koje ometa njihovo vlastito okretanje možete dobro umotati u dekicu što će im pomoći da njihovo tijelo bude mirno. Neke bebe mogu uspavati lagane konstantne kretnje poput njihanja u kolijevci ili vožnje u automobilu.

Probavne smetnje

Neke bebe ne mogu spavati zato jer su jele pretešku hranu. Nije dobro davati krutu hranu bebama mlađima od šest mjeseci. Zbog toga bebe mogu imati probavne smetnje i problem sa spavanjem. Čak i odraslima je teško zaspati nakon što su nedavno jeli tešku hranu. Iz tog razloga treba paziti da se beba ne prejede prije spavanja jer će zbog toga teže zaspati i češće se buditi po noći.
Ponekad razlog probavnih smetnji mogu biti sastojci majčinog mlijeka. Ukoliko majka pije kavu, u njenom mlijeku može biti kofeina. Ukoliko beba ne može zaspati zbog probavnih smetnji, majka može isprobavati isključivanje pojedinih namirnica iz prehrane da vidi da li će nešto od toga pomoći bebi.

Ne pretjerujte

Mnogi novopečeni roditelji idu gledati da li je njihova beba dobro nakon što ispusti i najmanji zvuk. To može probuditi bebu. Kada čujete da beba plače po noći, pričekajte pet minuta i idite je pogledati tek nakon toga. Ponekad se bebe probude i plaču samo zato jer su još uvijek umorne. Ukoliko ćete prebrzo doći vidjeti da li je sve u redu, razbudit ćete bebu i trebat će joj dosta vremena da ponovno zaspi.

Kod uspavljivanja bebe može pomoći:

Plišana igračka ili dekica

Za uspavljivanje bebe možete koristiti dekicu ili plišanu igračku. Preko dana držite tu igračku ili dekicu blizu sebe kako bi upila Vaš miris. Bebe imaju dobro razvijeno osjetilo njuha pa ukoliko kada se probude po noći imaju pokraj sebe tu plišanu igračku osjete miris mame ili tate i osjećaju se sigurno što im pomaže da ponovno zaspe.

Rutina spavanja

Razvijte rutinu koju radite svaki dan prije nego što bebu stavite na spavanje. Uspavljivanje bi trebalo početi svaki dan u isto vrijeme. To može biti topla kupka, oblačenje u pidžamu i čitanje neke priče ili puštanje umirujuće glazbe. Ukoliko se odlučite za glazbu, svake večeri puštajte istu glazbu. Bebi će trebati nekoliko dana da se navikne na tu rutinu, ali kasnije će biti od velike koristi.

Ugodno okruženje

Soba u kojoj beba spava ne bi smjela biti pretopla kao niti prehladna te bi trebala imati vlažnost zraka cca. 50%. Sobu bi trebalo zamračiti da ima što manje svjetlosnih smetnji.