Feng šui saveti za zdrav život

Ukoliko se osećate malaksalo i tromo, nedostaje vam energija ili imate nesanice, možda je trenutak da se pozabavite svojim domom. Prema Feng Shuiju, čišćenje energije u životnom prostoru, jedan je od najvažnijih principa, jer se u svakom domu skuplja negativna energija, tj. “Sha Chi”. Na taj način poboljšava se protok pozitivne energije i dobijate dom koji isceljuje. Feng Shui nudi rešenja i za specifične zdravstvene probleme, ali stručnjaci savetuju da taj “viši nivo” ne može da funkcioniše dok se ne primene osnovna pravila.

Prvo pravilo Feng Suija za dobro zdravlje je svež vazduh u prostorijama, što više prirodnog svetla i prostor bez buke i nereda. Ukoliko nemate dovoljno prirodnog svetla, rasveta treba da bude različite jačine. Sijalice iste snage u svim prostorijama nisu dobro rešenje. Na prozorsku dasku stavite bilo kakvu figuricu od brušenog kristala, jer se tako širi i ravnomerno raspoređuje energija koja dolazi od spoljnog svetla. Esencijalna ulja vrlo efikasno mogu da pročiste vazduh.

U istočnom delu stana treba držati zelene biljke i akvarijum, jer vodeni i drveni elementi doprinose boljem zdravlju. Ukoliko iz nekog razloga cveće u vašem domu ne uspeva, energiju možete popraviti i bojama. Zelena ili smeđa zameniće energiju biljaka, dok će adekvatnu zamenu za vodu obezbediti plava ili crna. Izbegavajte kaktuse i druge biljke sa bodljama, a birajte one sa zaobljenim listovima.

Sve prostorije u stanu treba održavati, ali je za zdravlje vrlo važno da su spavaća soba i toalet čisti. Daska toaleta treba uvek da bude spuštena kada nije u upotrebi, a vrata od kupatila uvek treba da budu zatvorena. Krevet u kom spavamo ne sme biti naslonjen na zid koji na drugoj strani ima toalet.

Pre nego što odete na spavanje, u spavaćoj sobi zapalite sveću od pčelinjeg voska, kako biste se bolje odmorili. One ispuštaju jone povoljne za zdravlje i dug život.

Kako bi svi članovi porodice imali dobro zdravlje i kako bi među vama vladali sklad i harmonija, ručajte zajedno za okruglim ili ovalnim stolom. Energija kruga jača i zdravlje i dobre međuljudske odnose.

U enterijeru izbegavajte žutu boju, naročito u spavaćoj sobi, jer ona podstiče brigu, a to je glavni izvor stresa i narušenog zdravlja.

Kuhinja treba da bude okrečena u pastelne, nikako tamne boje, jer svetliji tonovi pobošljavaju probavu i rad želuca.

Ukoliko imate probleme sa jetrom, okružite se drvenim predmetima. Energija drveta blagotvorno utiče na sve unutrašnje organe, naročito na jetru i žuč.

Odlična stimulacija za dobro zdravlje je biljka bambusa, smeštena u trpezariji ili dnevnoj sobi, jer simbolizuje prosperitet.

Ukoliko vas muči astma ili bilo kakvo plućno oboljenje, u dom unesite više ukrasa napravljenih od metala. Njihova energija pomoći će vam da uspostavite pravilan ritam disanja.

Dijabetičari bi trebalo da se okruže predmetima od mermera, kamena ili granita.

Ukoliko je neko od ukućana bolestan, stavite grumen soli u prostoriju gde leži, kako biste u vazduh uneli više negativnih jona i na taj način stimulisali bolje zdravlje i brži oporavak.

Ako imate baštu ili veliku terasu, zasadite borove, jer oni obezbeđuju dug život i dobro zdravlje.

Ne preterujte u dekoraciji, naročito sa kamenjem, jer velika količina zemljanih elementa uzrokuje poremećaje varenja, nesanicu i česte glavobolje.