Feng Shui u poslovnim prostorijama

Feng Shui dizajn poslovnog prostora.

Bila velika ili mala, Vaša kancelarija može postati ugodan i produktivan prostor ako se budete pridržavali osnovnih logičnih Feng Shui načela. Izvršitelja uredjenjestanajedne američke banke su zamolili da objasni njegovo investiranje u Feng Shui uređenje cele kancelarije, na šta je on odgovorio: “Pogledajte, Feng shui je 3000 godina zdravog razuma i velikog iskustva.” Feng shui načela su bazirana na drevnoj kineskoj filozofiji i univerzalnoj nezavisnosti, filozofija koja govori da je međuljudska interakcija i utjicaj okoline na svakoga u bezgraničnom krugu koji ultimativno određuje sudbine.

To je srž, feng shui ulaže sve napore u mirno, harmonično postojanje između žene, muškarca i njihovog okruženja odnosno okoline. Ali mir i harmonija je nešto što u današnje vrijeme nije lako postići. Da li je Vaša kancelarija barem mirno okruženje u kojem se pronalazite svaki dan?

U kancelariji, maloj ili velikoj, prostranom ili punom ormara možete urediti svoj radni prostor tako da postigne protok pozitivne energije i postane skladno okruženje.

Nudimo Vam par saveta kako biste revitalizirali svoju kancelariju Feng Shui metodom:

1. Neka bude puno svetla!

Prirodno svetlo je najdraže za Feng shui stručnjake, Velika prozorska stakla pružaju pogled na prekrasan scenario (priroda, šetalište, trg, park). Ako u Vašoj kancelariji ima velikih prozora, možete povećati protok pozitivne energije time što ćete postaviti ogledala. Svetla i lampe povećavaju protok Chi energije kroz prostor. Ako je ikako moguće nemojte upotrebljavati flourescentne lampe u svojoj kancelariji jer će Vam njihovo škljocanje i zujanje odvraćati pažnju. Krug nesreće će prolaziti od nemira, koje vas čini manje koncentrisanim na posao, čime smanjujete potencijal za napredovanjem u karijeri.

2.Vrata i prozori

U Feng shui logičnom napretku uticaja, Vaš sto je jedini isto tako važan element u uredu, isto kao i krevet u spavaćoj sobi i šporet u kuhinji. Vaš sto uvek mora gledati prema vratima, još idealnije da je smešten nasuprot ulaza u kancelariji. To Vam pruža konstatan pogled na celu prostoriju i poboljšava Chi koji Vam daje kontrolu nad zadacima i samim prostorom radnog mesta. Kroz smisao poboljšanja i kontrole, osećaćete se samopouzdanije i sposobnije za posao. Sto sa kog se vidi ulaz u kancelariju ne dozvoljava da Vas neko neugodno iznenadi ili preplaši. Neočekivani upadi nose sa sobom negativan uticaj na Chi, što može poremetiti ravnotežu kada ste prestrašeni. Neuravnoteženi Chi čini Vas uzrujanim tekobnim, rasejanim i neučinkovitim. Neskladnost rezultira padom zarade, depresivnim karijernim mogućnostima, pa čak i psihičkim smetnjama. Ako Vaš sto ne može biti postavljen tako da je nasuprot vratima, poslužite se ogledalima koji će reflektovati ulaz u kancelariju, pa ćete uvek moći videti ko planira ući u Vašu kancelariju.

3. Bavljenje malim prostorima

Ako je Vaša kancelarija mala i natrpana, uklonite sve nebitne stvari kako biste oslobodili prostor i napravili više mesta za radni sto. U malim kancelarijama obično ne ostaje puno izbora za mesto za sto. Postavite sto što dalje možete od ulaznih vrata. Sto postavljen preblizu vratima, odvraća pažnju od posla, čineći Vas okupiranim svakim ulaskom i izlaskom osoba iz kancelarije.

4. Zidovi i prozori

Ako Vam je sto okrenut prema zidu, protok Chi-a biće ograničen i posao će ispaštati. Izlečite takav prostor postavljanjem ogledala na taj zid. Setite se da u feng shui-u, što veći lek veća su izlečenja. Dok ste u kancelariji, ne smete biti okrenuti leđima prema prozoru – jer to uzrokuje nesigurnost i teskobu. Ako nikako ne možete izbeći takav razmeštaj, obesite komad reflektujućeg materijala uokolo prozora i malo vetrovno zvonce iznad.

5. Stvaranje unosnog razmeštaja nameštaja za sedenje

Stolice i kauč ili sofe moraju biti razmešteni tako da čine trougao prema Vašem stolu, okrenute prema unutra da simuliraju poštovani ba-gua oblik u Feng shui-u. Kao što postupak jasno govori da je sto postavljen u sredini snaga prostorije i to povećava Vaš pozitivni Chi. Stolice koje su blago okrenute jedna prema drugoj takođe poboljšavaju poslovnu pozitivnu energiju unapređujući ugodne razgovore i informacije se lako dolaze do svakog “stanovnika” prostorije. Nemojte besniti ako je u Vašoj kancelariji raspored izvan kontrole. Feng shui nudi 8 glavnih lekova za probleme sa dizajnom, pa tako preporučujemo:

1.Svetle i reflektujuće predmete, kao svetla, ogledala
2 Žive i mirne stvari, kao recimo voda, riba, cveće i biljke
3.Zvukovi. zvonca, zavese od perlica
4.Stvari u pokretu, minijaturni slapovi, male vjetrenjače i sl.
5.Teški predmeti, kamenčići, fontanice
6.Bambus, posebno i muzičke flaute
7.Mehaničke ili električne simulacije željenog okruženja, kao video trake sa snimcima šuma ili audio kasete sa zvukovima žuborenja potoka
8.Boje, žuta, zelena i plava ponekad crna i crvena, što predstavljaju u specifičnim okolinama, okruženjima.

Zbog velike istorije i logičnih principa, feng shui je prilagodljiv svakom prostoru i svakom životnom stilu. Možete početi još danas, učinite svoj poslovni prostor ugodnim i profitabilnim mestom.